Suomen ja Viron avomerimestaruudet ratkaistiin Baltic Offshore Weekillä Helsingissä

Kesäkuun 16.-18. kilpailtiin perinteinen kolmipäiväinen Baltic Offshore Week eli BOW Helsingissä, Katajanokan vierasvenesatama Marina Bayn toimiessa kilpailusatamana.
Kilpailu oli samalla Suomen ja Viron virallinen avomeripurjehduksen mestaruuskilpailut.

Mukana oli yhteensä 28 venettä, joista 16 Suomesta, 11 Virosta ja yksi Ruotsista. Luokkia kilpailussa oli kolme ORC A, B ja C. Virolaisia veneitä kilpaili A ja B -sarjoissa.

Perjantai ja lauantai

Kilpailun ensimmäiseen päivään lähdettiin tavoitteena purjehtia pitkä avomeriosuus. Päivälle oli luvattu erittäin kevyttä keliä, joka myös näytti toteutuvan siirtyessä starttialueelle Liuskaluodon eteläpuolelle. Pian noussut AP-viestilippu kertoi koko kisafleetille startin lykkääntymisestä. Kilpailupäällikkö joutui toteamaan vajaan kolmen tunnin odotuksen jälkeen, että ensimmäisenä kilpailupäivänä ei päästä kilpailemaan lainkaan.

Toiselle kilpailupäivälle oli luvattu ihanteellista säätä, aurinkoa ja stabiilia keskituulta 5-8 m/s. Kilpailijat suuntasivat rata-alueelle Isosaaren kaakkoispuolelle, jossa päivä päästiin aloittamaan vastatuuli-myötätuuliradalla. ORC A ja B -luokat purjehtivat pidemmän trapetsiradan ja ORC C lyhyemmän, startaten yhdessä luokan B kanssa.

Ensimmäisen ratakisan voitti luokassa ORC A Tiit Vihulin kipparoima Olympic, perässään Harles Liivin Shadow ja Jani Lehden Mercedes Benz. Kilpailu oli tiivistä kaikkien ollessa minuutin sisällä toisistaan korjatussa ajassa.

ORC B:ssä Alvar Tuulbergin Katariina II piti kovinta vauhtia ennen Patrick Forsgrenin Team Pro4U:ta ja Sandro Montefuscon Sugaria. ORC:ssä nopein oli Perttu Rönkön Penelope ennen Arttu Hultin Infernaa ja Perttu Monthanin Thetistä.

Rataosuuden jälkeen oli noin 30 mailin avomeriosuus, joka vei kilpailijat itään Söderskärin majakan länsipuolelle ja sieltä takaisin länteen ja Harmajan ohi Isosaaren luoteispuolelle ja maaliin Särkänsalmeen. Avomeriosuuden painotus on ratakilpailua suurempi eikä osuutta myöskään voi laskea poisheittona.

Avomeriosuuden nopein ORC A:ssa oli Mercedes Benz. Toiseksi ennätti Mati Seppin Cafe Sailing ja kolmanneksi Shadow. ORC B:ssä Team Pro4U nappasi ykkössijan 14 sekunnin erolla korjatussa ajassa ennen Katariina II:ta ja reilun minuutin erolla Juhani Railon LOW:iin. ORC C:ssä Thetis nappasi ykkössijan ennen Penelopea ja Jani Steniuksen La Flaquitaa.

Sunnuntai

Viimeiselle eli kolmannelle päivälle oli luvattu navakkaa idänpuoleista tuulta. Kahden eri ratakilpailun aikana vallitseva keskituuli olikin 8-10 m/s ja puuskissa 12 m/s. Veneille jäi päätettäväksi osallistuako viimeiseen päivään vai varmistaa, että kalusto ei rikkoudu ennen kauden myöhempiä arvokisoja. Kilpailujärjestän oli puolestaan varmistettava riittävä määrä lähtöjä, jotta kilpailu täyttää maan mestaruuskilpailut ja lähtöjä saadaan ajettua riittävästi. Yhtä venekuntaa lukuun ottamatta kaikki starttasivat päivän ensimmäiseen lähtöön.

Olosuhteet hallitsi parhaiten ORC A:ssa Olympic ennen Shadowta ja Juss Ojalan Matilda 4:ää. Olympic piti myös kovinta vauhtia päivän toisessa ja kolmannessa lähdössä. Matilda 4 purjehti kahdessa viimeisessä lähdössä sijoille 2 ja 5. Mercedes Benz puolestaan otti sijat 4 ja 2. Shadow nappasi viimeisen lähdön kolmossijan.

ORC B -luokassa Sugar ja Katariina II veivät sijat 1 ja 2 sunnuntain kaikissa lähdöissä. Kolmossijan nappasi päivän ensimmäisessä lähdössä Team Pro4U ja kahdessa jälkimmäisessä Margus Zuraljovin Amserv Toyota.

Baltic Offshore Weekin päätteeksi ORC A -luokan kokonaisvoiton ja Suomen mestaruuden nappasi hienojen suoritusten jälkeen Avomeripurjehtijoiden edustusjoukkue Jani Lehden Mercedes Benz ennen Harles Liivin Shadowta. Kolmanneksi sijoittui Tiit Vihulin Olympic. Viron mestareina palkittiin Shadow.

ORC B:n voiton vei Alvar Tuulbergin Katariina II ennen Sandro Montefuscon Sugaria ja Patrik Forsgrenin Team Pro4U:ta.

Luokassa C kovinta vauhtia sunnuntaina piti Perttu Rönkön Penelope ennen Arttu Hultin Infernaa ja Perttu Monthanin Thetistä. La Flaquita nappasi viimeisen lähdön kolmossijan. Luokan voiton ja Suomen mestaruuden vei Penelope ennen hopealle purjehtinutta Thetistä. Pronssimitaleja luokassa ei jaettu.

Haastattelussa Jani Lehti, Mercedes Benz

Onnittelut menestyksestä! Kerro hieman miten valmistauduitte kisaan?

“Veneemme vesillelasku myöhästyi tänä vuonna modifikaatioiden vuoksi, joten harjoittelukausi jäi tavanomaista lyhyemmäksi. Edellisten parin viikon aikana olimme kuitenkin vesillä hyvin intensiivisesti treenaten venevauhtia ja manöövereja.”

Mitkä olivat onnistumisia, mitkä haasteita?

“Tärkein onnistuminen oli avomerikisan voitto. Selvästi haasteellisin oli puolestaan viimeinen kovatuulinen ratapäivä.”

Ketkä oli päävastustajianne? Mikä ratkaisi pelin?

“Etukäteen oletimme X-41 -veneiden Olympicin ja Xinin olevan vaarallisimmat vastustajat. Olympic olikin todella kova, mutta Xinillä oli selvästi vaikeampi regatta. Tärkein yksittäinen kisa oli avomerikilpailu, jonka me onnistuimme voittamaan samalla kun Olympic epäonnistui jääden kuudenneksi. Tämä paransi asemaamme huomattavasti.”

Tapahtuiko kisassa jotain erikoista ja miten ratkaisitte tilanteen?

“Viimeinen kisapäivä oli kovan tuulen ja ison aallokon vuoksi vaativa. Tällaisia olosuhteita kun ei kovin usein pääse harjoittelemaan. Aloitimme varovasti purjehtimalla alamäkeen pienemmällä spinaakkerilla huomataksemme, että vauhtia ei ollut tarpeeksi kärkikahinoihin.

Toisessa lähdössä valitsimme isomman spinaakkerin, jolloin vauhtia alkoi olla riittävästi, mutta veneen hallinta oli työläämpää ja rikoimme yhden spinnun.

Päivän viimeisessä lähdössä miehistön yhteistyö alkoi jo sujua mallikkaasti ja pystyimme ajamaan plaanissa kummatkin lenssit alusta loppuun. Viimeisen startin kakkossija ratkaisi meille voiton äärimmäisen niukalla 0,8 pisteen erolla ennen Harles Liivin J-112E Shadowia.”

Mitkä tekijät olivat ne tärkeimmät, jotka takasivat teille menestyksen?

“Tasainen suorituskyky läpi regatan sekä avomerikisan voitto taktisesti onnistuneen purjehduksen päätteeksi.”

Miten kesä jatkuu?

“Vene pakataan kohta Saksan retkeä varten. Kauden päätavoitteena ovat MM-kilpailut Kielissä elokuun alussa. Lämmittelykisana ajamme sitä ennen Saksan mestaruuskisat Travemundessa.”

Spiritin naisisto treenaa tavoitteellisesti ja tähtää ensi vuoden EM-kilpailuihin

ORC A -luokassa purjehti myös Ada Westerisen kipparoima Spirit (Grand Soleil 42 R). Venekunta oli ainoa naisisto BOWilla, ensimmäistä kertaa BOWin historiassa.

“Hankin veneen keväällä 2021 ja kolme kuukautta myöhemmin olinkin jo melko vauhdikkaasti kootun tiimin kanssa Tallinnan MM-kilpailuissa ainoana naiskipparina. BOWin purjehdimme tuolloin jo treeninä. Oppimiskäyrä veneen osalta oli jyrkkä, opimme nopeasti ja saimme MM-kisoissa onnistumisia vaikka treenit jäikin vähälle ennen arvokisoja.”

“Tänä keväänä kasasimme veneeseen naisiston, mikä oli ollut pidempään ajatuksissa. Harjoittelemme tavoitteellisesti ja pyrimme kehittymään sekä rata- että offshore-kisoissa. Meillä on nyt koossa mahtava kymmenen naisen tiimi ja nautimme yhdessä
tekemisestä. Veneen ja myös naisiston koko antaa tekemiseen positiivisen haasteen. Seuraava isompi tähtäin on ensi
vuoden EM-kilpailut Maarianhaminassa.“

Lisätietoja BOWista osoitteessa balticoffshoreweek.org. Voit palata tunnelmiin upeiden kuvien kautta Facebookissa ja Instagramissa. Kaikki tulokset löydät täältä.

Seuraava Baltic Offshore Week purjehditaan vajaan vuoden päästä Tallinnassa. Seuraavat AMP-rankingin kilpailut on viikon päästä Alfons Håkans Hangon Regatassa.