ORC-luokan kaksinpurjehduksen Euroopan mestarit kruunattiin Tanskassa

ORC-luokan kaksinpurjehduksen EM-kilpailut purjehdittiin viime viikolla osana perinteistä Sjellannin ympäripurjehdusta. Kilpailua isännöi Helsingør Seljklub. Rata Sjellannin ympäri oli mitaltaan 290 mailia joka vei kärkiveneiltä noin kolme vuorokautta. Olosuhteet vaihtelivat paljon ja myös virtaukset aiheuttivat haasteita.

Suomesta mukana kilpailussa oli kaksi venekuntaa.

Avomeripurjehtijoiden edustusjoukkue Team Goodio kokoonpanolla Kim Jääskeläinen ja Turo Nummi purjehti C-luokassa upeasti kolmanneksi Goodiolla (Mat 1010). Luokan voiton vei Øyvind Knudsen ja Mortin Knudsen Norjasta Lethellä (First 34.7). Hopealle purjehtivat Lena Having ja Eivind Boymo-Malm Mrs Freckles -veneellä (Corby 33).

Suomalaismenestystä C-luokassa täydensi Joonas Päivärinnan ja Jaakko Perimaan neljäs sija (LaChapelle, First 35).

Goodion menestyksen takana huolellinen valmistautuminen ja kova työ

Kim Jääskeläinen kertoo Goodion tiestä EM-pronssille:

“Työ EM-projektia varten aloitettiin jo viime syksynä Turon liittyessä Goodion tiimiin. Ensimmäisenä listalla oli hajonneiden purjeiden uudelleen suunnittelu. Tässä päävastuu oli North Sailsin Turolla ja Antti Niinirannalla. Samaan aikaan mietimme veneen alkuperäistä designia ja vertasimme sitä nykyiseen käyttötarkoitukseen. Tähän työhön avuksi palkattiin Max Gurgel Saksasta, joka on erikoistunut Mark Millsin suunnittelemien veneiden optimointiin. Talven aikana parannettiin hiukan vielä elektroniikkaa veneeseen ja tehtiin paljon pieniä purjehdusta helpottavia yksityiskohtia.

Keväällä huomasimme iloksemme, että purjeet toimivat jopa odotettua paremmin. Tanskan kilpailut tulivat todella nopeasti vastaan, joten kiristimme treenitahtia – silti treeniaika tuntui jäävän liian vähälle. Lopulta saimme siirrettyä veneen Tanskaan hyvissä ajoin ja kaikki valmistelevat työt ehdittiin tehdä kaikessa rauhassa. Ehdimme myös treenipurjehtia paikan päällä.

Itse kilpailu oli olosuhteiltaan hyvin haastava ja vaihteleva. Pääosin kevyen tuulen kisa tarjosi erittäin mielenkiintoisia ja hermoja kutkuttaviakin tilanteita. Paljon tyyntä, pientä ukkospuuskaa, apparent -purjehdusta lähes tyynessä, virtoja koko ajan eri suunnista mutta onneksi suurin osa kuitenkin myötäistä. Tosin ensimmäistä kertaa tuli koettua myös ankkurointi purjeet ylhäällä pimeässä keskelle kapeaa väylää samalla kun pieni laiva pujotteli kilpailevia purjeveneitä myötävirtaan.

Teimme Turon kanssa paljon oikeita, rohkeitakin ratkaisuja eivätkä pienet virheet maksaneet liikaa. Kykenimme keskittymään hyvin perusasioihin, kaiken kaikkiaan varmaa tekemistä alusta loppuun.”

“Nukuimme kilpailun aikana vähän, koska kevyissä tuulissa pitää tehdä töitä ja olla koko ajan valmiina ottamaan kaikki irti pienistäkin paineen / tuulen vaihteluista. Itse nukuin ehkä 3,5 tuntia ja Kim ehkä tunnin-puolitoista enemmän. Tämä siis yhteensä keskiviikkkoaamun ja lauantaiaamun välissä. Suurin osa näistä oli noin 15 minuutin power napeja”, Turo kertoo.

Seuraavaksi tiimi nauttii pronssimitaleista ja Suomen kesästä. Kim jatkaa syksyllä aktiivista treenaamista ja kilpailemista Arton kanssa. Turo suuntaa ORCi MM-kilpailuihin Kieliin osana Mercedes Benz Offshore Teamia.

Michael Wahlroos hopealle B-luokassa

Suomesta oli B-luokassa mukana myös WaWe Sailing Teamin kantava voima ja FinRating -aluepäällikkö Michael Wahlroos ruotsalaisessa Garantumissa, joka sijoittui omassa luokassaan hienosti toiselle sijalle.

Lars Bergkvist osti Farr 30 -veneeni viime vuonna sillä edellytyksellä, että jatkan kaksinpurjehdusta hänen kanssaan. Valmistumista teimme todella paljon: tutkimme säädataa 10 vuotta taaksepäin ja päättelimme, että on 70% mahdollisuus alle 6 solmun tuuleen. Ja teimme kaikki modifikaatiot tuohon keliin.

Tavoite oli korkealla ja purjehdimme startista maaliin 100% keskittymisellä. Taktiikka oli hyvä ja säämallia vaihdoimme vain kerran kisan puolivälissä. Käytimme kahdeksan kertaa ankkuria ja yksi ukkosrintama meni yli, jossa puuskat oli 40 solmua. Tässä kisassa oli vähän kaikkea. Pari päivää maalintulon jälkeen hopeamitali maistuu vähän paremmalta vaikka hävittiin vain kymmenellä minuutilla voittajalle”, Michael kertaa kilpailuun valmistautumista ja kulkua.

Luokan B voiton vei Rose of Sweden (J-105), jota kipparoivat Jorgen Rosengren ja Rasmus Rosengren. Pronssia nappasi viime vuoden MM-hopeamitalisti Lightworks (JPK 10.30) eli Michael Hoefgen ja Jasper Marwege.

A-luokassa voiton vei White Shadow (Landmark 43) tiimissä Karl Otto Book ja Maren Magda. Hopeaa otti viime vuoden MM-voittaja Zeus (Z30+), kokeneet Anders Dahlsjo & Martin Stromberg. Pronssille purjehti Tetraktys -veneellä (Figaro 2) Kristian Jerpetjon ja Andreas Tinglum.

Sjælland Rund Sailing Week 2023 den 17, June 2023. Foto: Mogens Hansen

Lämpimät onnittelut menestyksestä Team Goodio, Michael sekä Joonas ja Jaakko – hyviä tuulia seuraaviin kisoihin!

EM-kilpailujen voittajat saavat Wild Card -kutsut kilpailla valituissa tapahtumissa Marina Militare Nastro Rosa Tourilla. Double Handed -kilpailujen kiertue voittajille sisältää neljä kilpailutapahtumaa Välimerellä, jotka järjestetään kesä-, heinä-, loka- ja marraskuussa.

Lisätietoja ORC Double Handed European Championshipista ORC:n uutisessa sekä osoitteessa https://sjaellandrundt.dk/orc-dh, josta löytyy myös kilpailun kaikki tulokset.