Tilaa mittakirja

Hinnasto

Vahvistetut maksut kaudelle 2023:

 • Jäsenmaksu 45€
 • FinRating-mittakirja 74€
 • ORCi-mittakirja 117€
 • Pikatoimitukset (toimitus alle 14 vrk)
  • FinRating-mittakirja 148€
  • ORCi-mittakirja 234€

Mittakirjat on hinnoiteltu mittakirjojen todellisten kustannusten mukaan. Mittakirjan hinta muodostuu maksusta ORC:lle, palkkiosta mittakirjan laatijalle sekä verkkokaupan ja maksuliikenteen kuluista.

Asiointi verkkokaupassa

Sekä jäsenyydet että mittakirjat maksetaan Avomeripurjehtijoiden verkkokaupassa

Ennen mittakirjan tilaamista, huomioithan seuraavat:

 • Tutustu alla listattuihin usein kysyttyihin kysymyksiin. 
 • Mittakirjan saaminen edellyttää Avomeripurjehtijat ry:n voimassaolevaa jäsenyyttä.
 • FinRating- ja ORCi-mittakirjat ovat voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan. 
 • Tehtyäsi oston verkkokaupassa saat mittakirjan tilausvahvistuksen yhteydessä linkin Google Forms -lomakkeeseen, jolla voit ilmoittaa tarvittavat tiedot mittakirjaa varten (esim. miehistöpaino).
 • Mittakirjojen toimitusaika on 14 pv tilauksesta. Pikatoimitukset on hinnoiteltu verkkokaupassa erikseen.
  • Mikäli tarvitset pikatoimituksen, varmistathan aina mittauspäälliköltä etukäteen, että aikataulu on mahdollinen.
  • Pikatoimitus ei ole aina mahdollinen johtuen rajallisista resursseista. Varsinkin lomakautena kesä-heinäkuussa toimitukset saattavat viivästyä.
 • Mikäli veneelläsi ei ole aiemmin ollut FinRating-tai ORCi-mittakirjaa, tee kansainvälinen ORC Club -hakemus (ORC Club Online Application)
  • Kun hakemus ORC:lle on tehty, voit tehdä tilauksen Avomeripurjehtijoiden verkkokaupassa ja ilmoittaa muut tiedot (esim. miehistöpaino) Google Forms -lomakkeella, jonka linkin saat verkkokaupan tilausvahvistuksen mukana.
  • Voit selata kaikkia kansainvälisesti myönnettyjä todistuksia kirjautumalla orc.org -sivuston “ORC Sailor Services” -osioon. 
  • Mikäli sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä mittauspäällikköön

Mittaukset

Mittaukset maksetaan suoraan mittaajalle seuraavan hinnaston mukaisesti:

 • potkuri ja vetolaite 10€
 • masto ja sen punnitus (kuivilla) 36€
 • takila (vesillä) 24€
 • kallistuskoe ja varalaitamittaukset (LOA<11 m) 120€
 • kallistuskoe ja varalaitamittaukset (LOA>11 m) 140€
 • purje/kpl 30€
 • runkomittaus/m/kokonaispituus 40€
 • runkomittaukseen + laitevuokra 125€/mittaus
 • AMP:n vaa’an vuokra 30€/vene
 • Aikaperusteinen veloitus a 50€/h
 • Testimittakirja, 10€

Valmistautuminen mittaukseen

Mittauksiin tulee valmistautua ennakolta, jotta mittaaja pystyy aloittamaan mittauksen heti sovittuna ajankohtana. Saat lisätietoja mittaajalta. Mittaaja voi oman harkinnan mukaan muuttaa veloituksen aikaperusteiseksi jos mittauksia ei päästä aloittamaan sovitusti puutteellisten valmistelujen johdosta (esim. venettä ei ole tyhjennetty etukäteen).

Usein kysytyt kysymykset

Alle on koottu vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin.

Pitääkö minun olla Avomeripurjehtijoiden jäsen, jotta voin tilata mittakirjan?

Mittakirjan saaminen edellyttää Avomeripurjehtijat ry:n voimassaolevaa jäsenyyttä (45€).

Tein oston verkkokaupasta mutta en saanut tilausvahvistusta, miten toimin?

Tarkista, että sähköposti ole ohjautunut roskapostiin. Mikäli viestiä ei löydy, lähetä sähköpostia osoitteeseen verkkokauppa@avomeripurjehtijat.org.

Sain tilausvahvistuksen, mutta en löydä linkkiä lomakkeeseen jolla ilmoittaa tiedot mittakirjaa varten?

Linkki lomakkeeseen löytyy aivan tilausvahvistuksen alareunasta.

Linkki mittakirjan tarkempien tietojen ilmoittamiseen löytyy tilausvahvistuksen alareunasta

Laita tarvittaessa viestiä osoitteeseen verkkokauppa@avomeripurjehtijat.org.

Mistä näen missä vaiheessa tilaukseni etenee?

Voit seurata tehtyjen tilausten tilaa Tehdyt tilaukset -sivulla. Huomioithan, että tilausvahvistuksen mukana tuleva lomake tulee täyttää, jotta työ etenee käsittelyjonoon.

Veneeni löytyy taulukkoveneiden joukosta, tarvitsenko silti FinRating-todistuksen?

Tarvitset todistuksen ainoastaan mikäli käytät veneessäsi suurempia purjeita tai suurempaa miehistöpainoa kuin mitä taulukossa veneelle on määritelty.

Erillisen todistuksen hakemalla voit saada taulukkovenettä edullisemman FinRating-kertoimen mikäli ilmoitat purjeiden ja miehistön todelliset painot ja ne ovat pienemmät kuin taulukkoveneellä.

Mitä tehdä kun veneeni puuttuu taulukkoveneiden joukosta?

Mikäli venetyyppi on mahdollisesti aktiivinen FinRating-kilpailuissa, voi Avomeripurjehtijat tehdä veneen lisäämisen taulukkoveneiden joukkoon. Ota yhteyttä oman alueesi FinRating-aluepäällikköön.

Mikäli et löydät venetyypillesi myönnettyä hakemusta, tee kansainvälinen ORC Club -hakemus ja syötä kaikki vaaditut mitat ja tiedot. Kun hakemus ORC:lle on tehty, voit tehdä tilauksen Avomeripurjehtijoiden verkkokaupassa ja ilmoittaa muut tiedot verkkokaupan tilausvahvistuksen mukana tulevalla lomakkeella. Ota tarvittaessa yhteys mittauspäällikköön.

Mitä tietoja ORC edellyttää kansainvälisen Club-hakemuksen yhteydessä?

ORC Club -lomake ohjaa täyttämään veneen tiedot oikein. Vaadittuja mittoja ovat mm:

 • ison purjeen ahvenselän mitat MQW, MHW, MTW ja MUW,
 • isopurjeen puomin korkeus kannesta BAS,
 • spinaakkerin yläkiinnityspisteen korkeus ISP,
 • mastoprofiilin pituus ja leveys MDL1, MDT1 sekä saalinkiparien lukumäärä ja onko barduunat ja keulan väliharus.

Lisäksi tarvitaan veneen paino ja miehistön paino. Veneestä tarvitaan myös nimi, purjenumero, suunnittelija, suunnitteluvuosi, valmistusvuosi ja rakentaja. Keulapurjeen kiinnityspisteen etäisyys veneen keulasta (SFJ) on yleensä runkomitoissa.

Haluan osallistua doublehanded -kilpailuihin – mikä kirja minun tulee hankkia?

Joko FinRating-todistus tai ORCi-todistus. Voit tilausvahvistuksen mukana tulevalla lomakkeella pyytää Doublehanded-kirjan ilman lisämaksua, ilmoittaa miehistöpainon sekä mitä purjeita haluat DH-kirjaan.

Veneelläni on jo voimassaoleva FinRating-todistus ja haluaisin DH-todistuksen. Miten toimin?

FinRating-todistuksen yhteydessä voi tilata DH-kirjan ilman lisämaksua. Myöhemmin tehtynä Doublehanded -kirjasta veloitetaan maksu ja tilaaminen tehdään verkkokaupan kautta normaalisti.

Miten toimin mikäli haluan jättää DH-kirjasta jonkin taulukkoveneen tai FinRating/ORCi -mittakirjan purjeen pois?

Saat verkkokaupan tilausvahvistuksessa mukana lomakkeen, jolla voit määritellä haluamasi purjeet mittakirjoille. Mikäli tarvitset päivityksen jo aiemmin kaudella myönnettyyn mittakirjaan, tee verkkokaupassa uusi osto ja anna muuttuneet tiedot tilausvahvistuksen mukana tulevalla lomakkeella.

Haluan teettää ORCi-mittakirjan, miten ja missä järjestyksessä minun tulee edetä?

ORCi -mittakirjan laatimista varten tulee veneen riki ja purjeet mitata sekä veneelle tehdä kallistuskoe. Ota yhteyttä mittaajaan ja sovi päivät tarkastuksille.

Miten mittauksiin tulee valmistautua?

Mittaajalta saat tarvittavat valmistautumisohjeet. Hyvä ja asianmukainen valmistautuminen mahdollistaa sen, että mittaaja pystyy aloittamaan mittauksen heti sovittuna ajankohtana ja mittaukset saadaan tehtyä sujuvasti.

Huomioithan että mittaaja voi oman harkintansa mukaan muuttaa veloituksen aikaperusteiseksi mikäli mittauksia ei päästä aloittamaan sovitusti puutteellisten valmistelujen johdosta (esim. venettä ei ole tyhjennetty etukäteen).

Mitä runkomittauksessa tapahtuu käytännössä? Miten mittauksiin tulee valmistautua?

Runkomittaus tehdään kokonaisuudessaan yleensä vain täysin uusille venemalleille. Rungon muoto mitataan laserilla ja rungosta muodostetaan mittauksien perusteella 3D-malli.

FinRating-todistusta varten runko voidaan määrittää skaalamalla olemassaolevaa runkomittausta. ORCi -todistusta varten rungon tulee olla mitattu. Ota yhteyttä mittauspäällikköön mikäli tarvitset runkomittauksen.

Mikä on tyypillisen köliveneen ORCi -mittaamisen kokonaiskustannus?

ORCi -mittakirjaa varten tarvitset mittaajan toimittaman täyden mittauksen. Koko mittaus maksaa yhteensä noin 300€, riippuen purjeiden määrästä sekä matkakuluista.

Voinko saada testimittakirjan nähdäkseni muutosten vaikutuksen mittakirjaan?

Testimittakirjoja, polaaridiagrammeja ja -taulukoita voi tehdä osoitteessa orc.org (osiossa ORC Sailor Services). Palvelu vaatii rekisteröitymisen, jonka jälkeen voi (maksua vastaan) mm. tehdä itse testikirjoja tai ostaa ns. performance packin.

Mitä etua on Avomeripurjehtijat ry:n jäsenyydestä?

Avomeripurjehtijat ry:n tarkoituksena on edistää avomeri- ja saaristokilpapurjehdusta, valvoa avomeripurjehtijoiden etuja sekä edustaa heitä Suomen Purjehdus ja Veneily ry:ssä sen luokkaliittona.

Yhdistys järjestää koulutusta, tiedottaa jäsenistöään ja edistää purjehduskilpailujen järjestämistä sekä pitää yhteyttä kansainvälisiin mittasääntöorganisaatioihin ja naapurimaiden avomeripurjehdusorganisaatioihin.

Avomeripurjehtijoiden vuosittaiseen kilpailuohjelmaan kuuluvat ranking-sarjat sekä avomeriveneiden SM-kilpailu.Yhdistys pyrkii myös edistämään kansainvälisten MM-ja EM-kilpailujen järjestämistä Suomessa.

FinRating tai ORCi -todistuksen saaminen edellyttää Avomeripurjehtijat ry:n voimassaolevaa jäsenyyttä.

Mihin voin laittaa kehitysehdotuksia?

Kehitysehdotuksia voi laittaa verkkopalvelun osalta osoitteeseen web@avomeripurjehtijat.org ja verkkokaupan osalta verkkokauppa@avomeripurjehtijat.org. Yleiset palautteet ja terveiset voi laittaa osoitteeseen info@avomeripurjehtijat.org.