Keskustelua naisista kilpapurjehduksessa 20.3.

Kevään aloituksessa keskustelimme noin 30 hengen porukassa, miten saamme vahvistettua naisten osuutta kilpapurjehduksessa.

Illan aloitti puheenjohtaja Noora Westerlund. Hän esitteli oman purjehdus CV:n, jonka kautta hän kuvasi tarinaansa kilpapurjehtijana Avareiden johtoon. Erittäin mielenkiintoisia olivat World Sailing tilastot naisten näkemyksistä tasa-arvosta purjehduksessa.

Ocean Racen tavoitteena on, että 50 % purjehtijoista on naisia 2030. Kalusto kehittyy, ja kaikkien kilpailijoiden fyysiset ja tekniset vaatimukset lisääntyvät. Jokaisen aktiivisen tarvitsee tehdä tila uusille purjehtijoille. Yhteisön merkitys on iso. Itsensä altistaminen mukavuusalueen ulkopuolelle vaatii aikaa, yhdessä tekemistä ja tahtoa kehittyä.

Nooran vinkit: ole aktiivinen, trimmaa purjeita, aja venettä ja mene hanttihommiin. Suurin työ on tehty ennen lähtöviivaa. Mieti mitä sinä tuot mukaan projektiin!

Kuva: Nooran illan esityksestä

Kippari Salla Kavén (Silver Moon II) kertoi meille tiimin rakentamisesta RORC Baltic 600 kilpailun voittoon. Sallalla on kilpailukokemusta 20 vuotta, ja edelleen naisten asemassa on kehitettävää. Kippariudesta Salla nosti esille: tunne veneesi, tiimisi ja itsesi. RORC 600 oli ensimmäinen pitkä reissu kipparina tiimille, jossa sukupuolisuhde oli 60/40. Kilpailijana on muistettava, että menee aikaa ennen kuin otetaan mukaan sisäpiiriin, joka vaatii itseluottamusta.

”Ole ja elä purjehdusta!”, on Sallan motto. Treenaa vesillä, maissa ja lue. Maissa ja talvella treenataan turvallisuutta, käydään läpi edellistä vuotta ja mietitään reitityksiä. Kaksi viikkoa ennen kisaa Salla keskittyy kisaan, ja edeltävä vuorokausi on pelkkää orientoitumista. RORCissa Salla vaati porukalta valmistautumista ennen kisaa ja itse kisassa. Ennakointi on tärkeintä, jotta kaikki jaksaa. Kun porukka on tuttua, uskaltaa vaatia. Kaikilla pitää olla kivaa. Muista nauttia!

Illan paneelikeskustelussa olivat Nooran ja Sallan lisäksi Madame Graysta kippari Sampsa Vehkamäki ja gasti Sonja Riska. Noora varmisti keskustelun kulkua oivilla kysymyksillä: miten rakennan tiimin, mitä kipparit toivovat naisten kehittävän ja missä asioissa naisista on erityisesti iloa.

Sampsa totesi heti keskustelun alkuun, että tärkeintä on sitoutunut tiimi, josta rakentuvat gastien eri positiot. Madame Grayssa naiset ovat kiertäneet eri positioissa. Jos vene muuttuu liian raskaaksi gasteille, pitää pohtia kokonaisuutta ja tehdä veneeseen muutokset. Naiset voivat toimia kaikissa positioissa. On tiettyjä paikkoja, joissa fyysisistä ominaisuuksista on apua kuten mastolla tarvitaan ulottuvuutta. Ratapäivät ovat fyysisiä. Ylipäätään fyysinen kunto on tärkeä kaikille gasteille. Rohkeus on tärkeä ominaisuus ja auttaa menestymään. Sitä parempi purjehtija mitä enemmän kokemusta eri rooleista. Osallistu kaikkeen tekemiseen ja ole halukas, siten ansaitset paikkasi.

Miten halukkaat gastit löytävät veneitä ja miten päästä mukaan: lähde siirtopurjehduksille mukaan, naiset kutsukaa toisia naisia mukaan ja olkaa lähestyttäviä. Ne avoimet paikat veneessä: navigointi, reititys ja taktikot erityisesti. Kaikkea voi oppia teorian avulla. Vaihda kokeneiden kanssa ajatuksia. Lue meteorologiaa, pidä silmät auki vesillä, opettele lukemaan luontoa, analysoi mitä tapahtuu ympärillä. Treenaa, hyvä kunto auttaa löytämään tiimin ja on osa turvallisuutta.

Illan lopuksi päädyimme, että nämä asiat auttavat rekrytoimaan myös nuoria tiimeihin mukaan.

Kiitos kaikille illan osallistujille!