Veneen parantelu vai miehistön sparraus – mihin kannattaa investoida?

Avomeripurjehtijoiden MM-sparrin toisessa osassa selvitetään kannattaako panostaa veneen optimointiin vai purjehdustaitojen parantamiseen, ja siihen voiko esimerkiksi hyvä taktikko, pinnamies tai trimmeri nostaa purjehduksen uudelle tasolle?

Aiheen tiimoilta pääsimme haastattelemaan virolaista huippupurjehtijaa, Peter Saraskinia.

Peter on olympiapurjehtija, joka siirtyi avomeripurjehduksen pariin vuonna 2000 ja saavutti ensimmäisen MM-mitalinsa X-99:llä ORC -kilpailuista vuonna 2001. Peterin kiinnostus venevauhdin kehittämiseen johti pian yhteistyöhön North Sailsin kanssa ja hän työskentelee edelleen yrityksen edustajana Virossa.

Puolet työajastaan Peter käyttää purjeiden parissa ja toisen puolen valmentaen virolaisia purjehdustiimejä.

Peter on myös tuttu näky menestyksekkäästi purjehtineen Katarina II -veneessä. Kukapa osaisikaan siis paremmin vastata kysymykseemme siitä mihin purjehdustiimin kehittämisessä kannattaa panostaa.

Voittavan tiimin rakentaminen

Hyvin toimiva tiimi rakentuu kokeneiden purjehtijoiden ja hyvän yhteishengen avulla. Hyvä nyrkkisääntö on, että ainakin puolet purjehtijoista on kokeneita ja että tiimiin löydetään mahdollisimman hyvä pinna, stooran trimmeri, keupalurjeiden trimmaaja ja keulamies. Tiimin toimintaa kehittämään ja kilpailumenestystä tuomaan voidaan palkata ulkopuolinen taktikko, mutta myös taktikon sopiminen tiimiin on hyvä varmistaa ennen ensimmäistä kilpailustarttia. Mikäli veneessä ei ole tilaa taktikolle, myös stooran trimmeri on positio, johon voi kannattaa palkata tiimin ulkopuolista asiantuntemusta.

“Dream team voi rakentua esimerkiksi puoliammattilaisista ja hyvästä taktikosta”

Keulamiehen tehtävänä on johtaa keulatiimin toimintaa, mutta fyysisesti vaativassa positiossa on usein vaikeampi valmentaa muuta venettä. Ulkopuolinen apu on paras sijoittaa veneen takaosaan.

Kippari ja stooran trimmeri ovat veneen tärkein työpari. Trimmaajat huolehtivat veneen kallistuksesta ja pinna keskittyy ajamiseen. Taktikon tehtävänä on pitää katse veneen ulkopuolella.

Tiimi kehittyy hyvin strukturoidulla harjoittelulla, johon kuuluu brief aina ennen vesille lähtöä ja treenien jälkeen, mutta myös vesillä jatkuva palautekeskustelu on tarpeen.

“On turha viettää vesillä tunteja toistaen samaa virhettä. Asioiden analyyttinen läpikäyminen myös kesken harjoitusten voi olla paikallaan. Aika vesillä on arvokasta ja se pitää ymmärtää käyttää hyvin.”

Veneen optimointi

Valinta veneen rungon muodon suhteen tehdään veneen hankintavaiheessa ja tämän jälkeen kannattaa keskittyä lähinnä pitämään pohja puhtaana ja sileänä. Kölin ja peräsimen muokkaaminen ja optimointi on mahdollista, mutta käytännössä tähän tarvitaan aina asiantuntijan apua, useimmissa tapauksissa tehtaalta saapunut köli on erinomainen valinta. Kannattaa siis keskittyä hyvään purje- ja rikitrimmiin, sillä näihin asioihin useimmilla tiimeillä on varaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa.

Hyvä lähtökohta oikeiden purjeiden valintaan tai olemassa olevien purjeiden optimoimiseen on verrata oman veneen purjelayoutia voittaviin veneisiin.

“Vertaamalla oman veneesi purjepinta-alaa ja purjeiden mittoja voittavien veneiden mittakirjoihin, voit oppia paljon. Purjeisiin ja veneeseen tehtävien muutosten vaikutuksen voit havainnoida tekemällä muutoksiin perustuvia ilmaisia testimittakirjoja ORC:n sivuilla. Tavoitteena on mahdollisimman hidas vene paperilla, mutta nopea vesillä.”

Peter kehottaa keskittymään yhteen hyvään isopurjeeseen, joka on nopea kevyemmässä tuulessa, mutta josta saa tarpeeksi litteän tuulen yltyessä.

Katarina II:lta kerätyn kokemuksen mukaan kaksi kolmasosaa purjehditusta ajasta keulalla on 1. tai 2. jibi, eli kevyemmän tuulen keulapurje – myös veneen paras spinnu saisi olla kevyeen keliin suunniteltu.

Havaintoja keulapurjeiden käytöstä (Sugar II):

  • 40% ajasta #1 (light)
  • 30% ajasta #2 (medium)
  • 20% tai vähemmän ajasta #3 (heavy)
  • 10% tai vähän enemmän ajasta, kaikki loput (esim. ultralight, #4)

Kysymykseen staysailista onkin sitten paljon vaikeampi vastata. Ainakin staysailin kanssa tuntumaa pitää hakea runsaasti ja löytää ne alueet, joilla siitä voi olla hyötyä. Parhaimmillaan staysailin hyöty avotuuliosuudella voi olla 1-2 veneenmittaa, olettaen, että sitä osataan trimmata oikein ja että sen käyttäminen ei hidasta venettä muuten, ts. purjeen auki tai kiinni rullaamiseen ei mene liikaa aikaa tai huomiota.

Peterin trimmivinkki on yksinkertainen:

“Pidä toppi aina auki ja rullaa purje heti pois jos sinusta tuntuu siltä, että siitä ei ole enää hyötyä.”

Staysail on jokatapauksessa purjelayoutin viimeinen huolenaihe ja alle 35-jalkaisissa veneissä siitä murehtimisen voi jättää kokonaan väliin. Staysailin käyttöä voi harkita siinä vaiheessa kun avotuuliosuudella kaikki muut manööverit sujuvat moitteetta ja spinnun trimmaaminen sujuu erinomaisesti.

Purje- ja rikitrimmissä on hyvä oppia tuntemaan miten vene käyttäytyy kun siitä otetaan kaikki tehot irti. Mastotrimmi on täysin kriittinen venevauhdin kannalta ja rikitrimmit tuppaavat usein jäämään liian staattisiksi. Mastotrimmin, joka pitää päättää ennen starttia, tulisi olla sellainen, että vene on nopea ensimmäisten mailien aikana, kun radalla on ruuhkaa ja purjehtiminen haastavaa.

“Hekin säätäminen on trimmi siinä missä muutkin ja sen ajamisen tulee olla jatkuvaa ja aktiivista.”

Peterin viisi vinkkiä tulosten parantamiseen radalla

  1. Opettele starttaamaan vahvasti. Harjoittele startteja esim. vene-venettä vastaan, sillä jos pilkot startin tapahtumat osiin, huomaat että kyseessä on vain sarja erilaisia vene-vastaan-venettä -tilanteita.
  2. Ota aikaa koko miehistön kanssa treenaamiseen.
  3. Huolehdi, että purjeet ovat kunnossa, myös purjeiden muokkaus on mahdollista. Hyvä ei siis aina tarkoita uutta.
  4. Kuvaa purjeet oppiaksesi lisää purjeiden muodosta ja trimmistä. Oikea kuvakulma on sellainen, jossa asetut kuvaamaan purjetta sen keskilinjalla ja sekä masto, että hekki tai keulastaagi mahtuvat kuvaan. (kts. esimerkkikuva)
  5. Tee merkintöjä timmistä ja olosuhteista kun vene on nopea, opi näistä.

“Kuten isälläni oli tapana sanoa: Harjoittele ja analysoi. Virheistä oppii, häviämisestä oppii, koska silloin kun on tehnyt jotain väärin pysähtyy usein analysoimaan virheitä. Myös voittavan veneen tulisi muistaa kysyä itseltään miksi voitimme tänään?”

“The way to win is to eliminate the things why you are losing.”

Teksti: Noora Westerlund, asiantuntijana Peter Saraskin

Lue myös