Tulikettu löydetty ja saatu turvaan

Viikonloppu toi parhaita mahdollisia uutisia Tulikettu Racing -tiimille kun vene löydettiin ajelehtimasta Portugalin edustalta.

Tulikettu osui veden alla olleeseen tuntemattomaan kohteeseen huhtikuun puolessa välissä ja miehistö lopulta evakuoitiin huonoissa olosuhteissa. Evakuointia seuranneet etsinnät ehdittiin jo kertaalleen lopettaa kunnes eräs venekunta teki havainnon veneestä kaksi viikkoa sitten. Vihjeen osoittauduttua luotettavaksi pelastusoperaatio käynnistettiin uudelleen.

Analysoinnin ja etsinnän jälkeen vene löytyi yhtenä kappaleena viime lauantaina 100 mailia Cape St Vincentiltä länteen.

Tulikettu Racing -tiimin seura Xtra Staerk Ocean Racing Society kertoo haverista ja sitä seuranneista tapahtumista tarkemmin tiedotteessaan.

HS uutisoi asiasta ensimmäisenä mediana sunnuntaina 5.6. ja laajemmin 10.6.

Pelastustoimia johti Tulikettu Racing -tiimi itse. Arto Linnervuo johti operaatiota ja oli mukana etsintälentokoneessa tehden myös viimeisen ja veneen lopulliseen pelastukseen johtaneen havainnon, jonka hän välitti lentokoneesta VHF-puhelimella merelle hinaajalle. Linnervuon oikeana kätenä toimi veneen operatiivisesta toiminnasta vastaava Will Jackson. Kim Westman vastasi viranomaisyhteyksistä. Meteorologi Martin Gahmberg auttoi arvioimaan veneen ajelehtimisen suuntaa ja nopeutta.

Tarinalla oli sittenkin onnellinen päätös. Lauantai on yksi elämäni onnellisimmista päivistä. Takana on uskomaton pelastusoperaatio, johon osallistui toistakymmentä huippuammattilaista Suomesta, Englannista, Portugalista, Espanjasta ja Yhdysvalloista.

Ulkoisesti veneessä ei näy vaurioita ja masto oli pystyssä. Se kertoo, miten tällaiset veneet on suunniteltu ja rakennettu. Vaurioiden laajuus selviää ajallaan.

Arto Linnervuo

Uuden veneen rakentaminen olisi vienyt vähintään vuoden ajan. Nyt paluu kilparadoille tulee olemaan merkittävästi lyhyempi.