Tulikettu Racing -tiimille musertava takaisku – S/Y Tulikettu menetetty Pohjois-Atlantilla tuntemattomaan kelluvaan kohteeseen tapahtuneen törmäyksen jälkeen

Joudumme surullisin mielin tiedottamaan onnettomuudesta, joka tapahtui Pohjois-Atlantilla viime viikolla Tuliketun purjehtiessa Portugalin Cascaisista takaisin tiimin tukikohtaan Gosporttiin Englantiin. Kaikki neljä miehistön jäsentä selvisivät onnettomuudesta loukkaantumattomina, ja he ovat päässeet palaamaan Iso-Britanniaan perheidensä luokse.

Vene törmäsi tuntemattomaan merenpinnan alla kelluneeseen kohteeseen maanantaina 18. huhtikuuta. EPIRB-hätälähetin laukaistiin keskiviikkona 20. huhtikuuta kello 00.54 UTC. Joukkueen tekninen johtaja Will Jackson tuki veneen päällikköä jatkuvan satelliittiyhteyden välityksellä koko tilanteen ajan. Keskiviikkona 20. huhtikuuta kello 10.45 UTC koko aluksen miehistö evakuoitiin avustamaan ohjatulle öljytankkerille ja Tulikettu jouduttiin hylkäämään merelle.

Etsintäoperaatio Tuliketun löytämiseksi ja pelastamiseksi alkoi torstaina 21. huhtikuuta. Tehokas, etsintäoperaatioon soveltuva hinaaja lähetettiin tapahtuma-alueelle yhdessä etsintälentokoneen kanssa. Etsintä jatkui ympärivuorokautisesti viimeisen seitsemän päivän ajan. Tiimin maissa oleva organisaatio on työskennellyt taukoamatta yhteistyössä Turun ja Delgadon (Portugali) meripelastuskeskusten kanssa, jotka tuottivat ajelehtimistaulukoita ja määrittelivät etsintäaluetta toimintaan erikoistuneiden pelastajien toiminnan auttamiseksi. Viikon kestäneen intensiivisen etsinnän jälkeen toiveet Tuliketun löytämiseksi hiipuivat olemattomaan, minkä vuoksi etsinnät lopetettiin perjantaina illalla 29. huhtikuuta tuloksettomina.

“Tiimimme ehti purjehtia melkein 5000 merimailia uudella maagisella veneellä ennen onnettomuutta. Aika oli riittävän pitkä ehtiäksemme todeta, että veneen suorituskyky ylitti kaikki odotuksemme. En koskaan unohda sitä tunnetta, kun Tulikettu ensi kertaa nousi siipensä avulla aaltojen päälle ja kiisi helpon tuntuisesti jopa 28 solmun nopeuksia ilman surffiaaltojen apua, eikä tuulen nopeus ollut silloin lähellekään veneen nopeutta!

Olen valvonut monta yötä miettien, mitä muuta me olisimme vielä voineet tehdä löytääksemme uuden kauniin veneemme. Pikkuhiljaa ajatukseni ovat siirtyneet tulevaisuuteen, mistä saan voimaa tässä musertavassa tilanteessa. Näin mullistavan veneen menettäminen, joka herätti paljon huomiota ja mielenkiintoa purjehdusmaailmassa, on yksi vaikeimmista tilanteista elämässäni vuosien uurastuksen jälkeen. Mutta luopuminen tavoitteistamme voittaa suomalaistiimillä jotain suurta maailman legendaarisimmissa avomerikilpailuissa olisi jotain vielä pahempaa. Mitä enemmän tulee märkää rättiä kasvoille, sitä voimakkaammin haluan saavuttaa asetetut tavoitteet.

Formula 1 -talli ei lopettaisi kilpailemista, mikäli talvitesteissä menetettäisiin uusi auto. Siksi olen tehnyt päätöksen jatkaa tiimimme toimintaa mahdollisimman pian yhteistyössä Infiniti Yachtsin kanssa. Sillä aikaa jatkamme harjoittelemista ja kilpailemista seuramme Xtra Stærk Ocean Racing Societyn muilla menestystä saavuttaneilla Xp44 ja JPK 10.30 -avomeriveneillä. Selvitämme myös mahdollisuutta vuokrata muita kilpailukykyisiä veneitä. Me tulemme takaisin, hitto soikoon!”, sanoo Arto Linnervuo, Tulikettu Racing -tiimin omistaja.

“Infiniti 52 osoitti kaikin tavoin, että se on paras Dynamic Stability System (DSS) siivellä varustettu vene. Sen käyttäytyminen ja tasapaino on täydellinen, ja venevauhti helppo löytää. Käytettyämme aikaa niin kauan Tuliketun kehittämiseen ja rakentamiseen on sen menetys suuri pettymys, mutta veneen kakkosrungon rakentaminen on hyvässä vauhdissa ja kolmannen rungon rakentaminen alkaa näillä näkymin muutaman viikon päästä”, sanoo Gordon Kay, Infiniti Yachtsin perustaja.

“Puhun koko Composite Buildersin tiimin ja kaikkien niiden ihmisten puolesta, jotka olivat mukana saattamassa Tulikettua vesille, kun kerron kuinka sydäntä särkevää oli kuulla tämän kauniin veneen epäonnekkaasta onnettomuudesta. Veneen lyhyeksi jääneen matkan aikana sen suorituskyky ylitti myös meidän odotukset. Valitettavasti näemme jatkuvasti kasvavan määrän törmäyksiä tunnistamattomiin meren pinnan alla kelluviin kohteisiin, ja kuinka se vaikuttaa valtamerten tilaan ja koko purjehdusmaailmaan. Olemme onnellisia siitä, että veneen miehistö on turvassa ja toivomme näkevämme Arton sekä hänen tiiminsä takaisin vesillä hyvin pian”, kommentoi Brian McInnes veneen veistäneeltä Composite Buildersiltä.

“Olin täydessä shokissa ja suruissani kuultuani Tuliketun menetyksestä. Niiden muutamien päivien ajan, jolloin purjehdin veneellä ensimmäisten koepurjehdusten aikana, olin todella innostunut veneestä, joka antoi useita merkkejä erittäin vakuuttavasta suorituskyvystään erilaisissa olosuhteissa. Venettä oli äärimmäisen mukava ajaa ja trimmata. Tulikettu oli aito askel eteenpäin 52 -jalkaisten avomerikilpaveneiden teknologiassa ja suorituskyvyssä. Olen ymmärtänyt, että Arto haluaisi kovasti kyetä palaamaan uuteen Infiniti 52 veneeseen mahdollisimman pian. Se on hieno ja täysin ymmärrettävä uutinen! Odotan paljon mahdollisuutta liittyä hänen mukaansa taas uudestaan.”, kertoi Stu Bannatyne, Tulikettu Racing tiimin valmentaja ja Doyle Sailsin edustaja.

Tulikettu Racing Team

XSORS purjehtii Avomeripurjehtijoiden edustusjoukkueena kaudella 2022.