Tuliketun tarina

Xtra Stærk Ocean Racing Societyn (XSORS) kommodori ja Avomeripurjehtijoiden hallitukseen valittu Arto Linnervuo piti syyskokouksessa esitelmän yhdestä Suomen kuumimmista kilpapurjehdusprojekteista. Projektin keskiössä on upouusi Infiniti 52 -raaseri, Tulikettu.

Projektista uutisoi aiemmin mm. Helsingin Sanomat. Esityksessään Arto keskittyi hieman vähemmän uutisoituihin näkökulmiin, kuten veneen taustalla oleviin design-päätöksiin ja yksityiskohtiin.

Tehty voittamaan

Projektin taustalla oli Arton unelma veneestä, jolla olisi realistinen mahdollisuus voittaa maailman ikonisimpia ja suurimpia avomerikilpailuja sekä koko Royal Ocean Racing Clubin eli RORC:n kilpasarja. Tavoitteena oli myös luoda vene joka kestää aikaa ja on kilpailukykyinen myös tulevaisuudessa.

Foilaaminen on ollut vahvassa nousussa aina 34. America’s Cupista lähtien, mikä on muovannut purjehdusmaailmaa vajaan 15 vuoden aikana merkittävästi, oli kyse sitten maapalloa kiertävistä moni- tai yksirunkoveneistä, Sail GP:stä, isoista avomerikisoista tai leija- ja purjelautailusta.

Keskeistä Tuliketussa onkin se, että koko veneen design on ensimmäistä kertaa lähtenyt ns. Dynamic Stability System -foilista (DSS). Rungosta esiin työntyvä kokonaismitaltaan 4,4-metrinen DSS-siipi lisää merkittävästi sekä veneen nostavaa momenttia että oikaisumomenttia, mikä sallii suuremman purjepinta-alan ja kapeamman runkomuodon. Vene myös purjehtii tasaisemmin aallokossa ja pitkittäissuuntainen liike (pitching) vähenee. DSS auttaa jo 8-9kts tuulessa, minkä jälkeen hyöty kasvaa eksponentiaalisesti.

Kryssillä siipi saadaan vedettyä lähes kokonaan rungon sisään, jolloin veden vastus vähenee merkittävästi. Tulikettu onkin suunniteltu all around -veneeksi eli kilpailukykyiseksi tuuliolosuhteista ja radasta riippumatta.

Alunperin Arto oli kiinnostunut Infinitin 46-jalkaisesta mallista. Maverick hyödyntää myös DSS-foileja ja vene onkin herättänyt positiivista huomiota suorituskyvyllään muun muassa voittaen luokkansa Middle Sea Racessa 2016 ja seuraavana vuonna Transatlantic Racessa. Maverickin omistajan visio oli luoda maailman nopein 46-jalkainen kilpavene. Tiimin mukaan vene on yli 30% suorituskykyisempi kuin vastaavan kokoinen vene ilman DSS-foilia.

Kiinnostus johti toimintaan ja Arto oli yhteydessä Infinitiin, joka oli osaltaan pohtinut miten tulla mukaan erittäin kilpailtuun 52-jalkaisten avomeriluokkaan. Melko nopeasti keskustelu kääntyi kohti jaettuja unelmia ja tahto foilaavan 52-jalkaisen raaserin luomiseksi oli syntynyt.

Vahva suunnittelutiimi

Infiniti ja Linnervuo halusivat tehdä veneen 52 box ruleen ja näyttää kynnet kyseisessä luokassa. DSS-foilin tuominen suunnittelun keskiöön mahdollisti kapeamman rungon ohella pienemmän miehistön, kevyemmän painon ja suoraviivaisemman logistiikan projektin ympärille.

Kuva Quin Bisset / Composite Builders

Vene on tehty täysin hiilikuidusta ja suunniteltu luotettavuus edellä. Tavoitteena on, että vene ei keskeytä yhtään kilpailua ja että vene ja miehistö purjehtivat aina ehjänä maaliin. Siksi veneeseen valikoitui kiinteä köli, yksi peräsin ja kaksi ruoria.

Infiniti toimii rakennuttajana, joka käyttää projekteissaan maailman parhaita osaajia. Hugh Welbourn on DSS-ajatuksen ja foilauksen isä (toiminut suunnittelijana mm. America’s Cupissa), mikä osaltaan vaikutti Arton päätökseen lähteä mukaan.

Stu Bannatyne on puolestaan erittäin kokenut avomeripurjehtija (ml. Volvo Ocean Race, Rambler, Wild Oats). Stu osallistui tiiviisti Tuliketun suunnitteluun ja toi näkemystä millaisen veneen haluaisi itselleen. Doyle Sails tuli mukaan hänen kauttaan suunnittelemaan purjeita jo ennen rungon valmistumista. Rakenteellisia ratkaisuja haettiin tiiviisti osapuolten kesken yhdessä.

Kuva Quin Bisset / Composite Builders

Turvallisuus ja luotettavuus edellä

Tuliketun masto on suunniteltu erittäin trimmattavaksi. Huomionarvoista on myös se, että nostimissa ei käytetä perinteisiä lukkoja istumalaatikossa vaan nostimet hallitaan mastolla. Purjevalikoimaan kuuluu 18 purjetta ja vene on suunniteltu purjehdittavaksi kolmella keulapurjeella. Hallittavuudesta ja turvallisuudesta kertoo myös se, että venettä voisi hyvin ajaa kolmella hengellä. Miehistöä auttaa sähkövinssit ja hydrauliikka.

Tulikettu vesillelaskun jälkeen Hamblessa. Kuva Rick Tomlinson.

Polku maailmalle

Rakastan purjehdusta ja olen kilpailuhenkinen, haluan auttaa lajia ja nuoria eteenpäin.

Arto Linnervuo

Tuliketun ohjelmassa kaudella 2022 on RORC:n kilpasarjasta Cervantes Trophy Race huhtikuun lopussa, Gotland Runt ja uusi Baltic 600 heinäkuussa, Sevenstar Round Britain and Ireland elokuussa sekä Rolex Middle Sea Race lokakuussa.

Xtra Stærk Ocean Racing Societyn ja Tulikettu Racingin tavoitteena on luoda alusta, jonka kautta tarjotaan nuorille olympiapurjehtijoille polku maailmalle isompiin veneluokkiin ja samalla saadaan siirrettyä suomalaisten avomerikonkareiden kuten Thomas Johanssonin ja Kenneth Thelenin osaamista nuoremmalle sukupolvelle, muun muassa Oskari Muhoselle.

Mutta mikä sai Arton lähtemään hankkeeseen? “Rakastan purjehdusta ja olen kilpailuhenkinen, haluan auttaa lajia ja nuoria eteenpäin.”

Tuliketun matkaa voi seurata verkkosivuilla osoitteessa XtraStaerk.com sekä Facebookissa (Tulikettu Racing).