Roschier Baltic Sea Racen kokonaisvoitto Suomeen

Ensimmäistä kertaa järjestetty Roschier Baltic Sea Race saatiin päätökseen tiistaina 26. heinäkuuta. 635 merimailin mittainen avomerikilpailu starttasi torstaina 21. heinäkuuta Suomenlinnan edustalta ja reitti kiersi sekä Almagrundetin että Gotlannin ja palasi Saarenmaan ja Hiidenmaan ohi takaisin Helsinkiin.

Ari Känsäkosken ideoiman kilpailun järjesti Royal Ocean Racing Club (RORC) sekä Offshore Sailing Alliance (ORA) yhdessä kumppaneidensa kanssa. Pääkumppani Roschierin lisäksi mukana olivat muun muassa NJK, HSK, Avomeripurjehtijat ja FINIRC, myös yhdistysten jäseniä oli runsaasti mukana vapaaehtoisina tekemässä tapahtumaa mahdolliseksi. Kilpailu purjehdittiin IRC-tasoitussäännöllä sekä double scoringina FinRating-tasoitussääntöä käyttäen.

Kilpailuun osallistui 27 venekuntaa 11:stä eri maasta, mm. Puolasta, Saksasta, Hollannista, Brittein saarilta ja muista Pohjoismaista. Suomalaisia oli mukana yhdeksän venekuntaa sekä ulkomaisissa veneissä gasteina.

Kokonaisvoitto Salla Kavénin kipparoimalle Silver Moon II:lle

Kivenlahden venekerhoa edustava Salla Kavén vei kokonaiskilpailun voiton. Silver Moon II (H-323) ylitti maaliviivan tiistaina iltapäivällä. Eroa toiseksi tulleeseen ruotsalaiseen Team Moblineen tuli lähes viiden vuorokauden jälkeen 16 minuuttia ja saksalaiseen Störtebekeriin (Carkeek 47) reilu viisi tuntia.

Miehistössä purjehti Kavénin puoliso Kari Itkonen, veljensä Jorma ja Jouni Kavén, sekä toisen veljen vaimo Heidi Ekholm. Kavénilla on vankka kokemus kilpapurjehduksesta yli 20 vuoden ajalta erilaisissa veneluokissa. Myös kansainvälistä kisakokemusta on tullut mm. Baltiasta.

Line honours I Love Polandille

Ensimmäisenä maaliviivan ylitti erittäin kevyessä tuulessa Grzegorz Baranowskin kipparoima I Love Poland (Volvo 70). Kamppailu oli todella tiivistä – voittaja ylitti maaliviivan vain 700 metriä ennen Tilmar Hansenin kipparoimaa Outsideria (TP52), jota seurasi GP.Bullhound (Volvo 70. HYPR Ocean Sailing) alle tunnin päässä ja Ambersail 2 (Volvo 65) hieman tämän perässä.

I Love Poland -projekti on Puolan valtion ja valtionyhtiöiden rahoittama ja sen tarkoitus on antaa kehittymismahdollisuuksia maan nuorille purjehtijoille. Mukana oli lukuisia aiempia olympiaedustajia ja maajoukkueen jäseniä.

Kärkisijat vaihtuivat kolmen kilpailupäivän aikana useaan otteeseen ja tuuliolosuhteet suosivat viimeisinä päivinä matalammalla tasoituksella kisanneita veneitä.

Xtra staerk ensimmäinen suomalaisvene maalissa

Arto Linnervuon kipparoima Xtra Staerk oli ensimmäinen radan purjehtinut suomalaisvene. Xtra Staerk tuli luokassaan toiseksi jääden Niclas Heurlinin Wetjobista (Farr 400) 47 minuuttia ennen brittiläistä Ed Bellin kipparoimaa Dawn Treaderia (JPK 11.80).

Irie kaksinpurjehdusluokan toinen ja FinRating overallin viides

Julius Hartin ja Sanna Moliisin Irie (J/109) purjehti hienosti kaksinpurjehdusluokan toiseksi ja IRC 2 -luokan neljänneksi jääden podiumista vain kuusi minuuttia. FinRating overall -tuloksissa Irie oli hienosti viides.

Roschier Baltic Sea Race järjestetään joka toinen vuosi osana RORC:in kisakalenteria eli seuraava kilpailu on vuonna 2024. Osallistujien kommentit olivat positiivisia ja tapahtuma saavutti paljon mediahuomiota kotimaisessa mediassa sekä RORC:n kanavien kautta.

Lisätietoja