AlmaVidalle pronssia ORC Doublehanded World Championshipissä – Allegra Gotland Runtin luokkavoittoon

Historian ensimmäiset kaksinpurjehduksen MM-kilpailut saatiin päätökseen eilen. Kilpailu purjehdittiin hienoissa olosuhteissa alkaen Tukholman keskustan ja saariston myötätuuliosuuksiin vaihtuen Sandhamnin ja Almagrundetin jälkeen pitkään kryssiin kohti Gotlannin eteläkärkeä Hoburgia, josta kilpailijat pääsivät avotuuleen takaisin Visbyn ohi kohti Almagrundetia ja maalia Sandhamnissa.

Lauantaina maajoukkueen meteorologi Martin Gahmberg piti suomalaisveneille sääbriiffin, joka osui täysin nappiin ja auttoi suomalaisveneitä merkittävästi.

AlmaVidalle pronssia luokassa B

Luokassa B Jens Krogell ja Ville-Veikko Niskanen (XSORS) purjehtivat upeasti pronssille AlmaVida -veneellään (JPK 10.30). Luokan voittoon purjehtivat saksalaiset Jonas Hallberg ja Till Barth (JPK 10.30 Hinden) ennen maanmiehiään Michael Hoefgenia ja Max Gurgelia (JPK 10.30 Lightworks). Ranskalaisveistämö teki näin erittäin vahvan debyytin ORC-arvokilpailuihin.

Seuraavassa Jensin ja Ville-Veikon kertaus kilpailusta:

“Kisa meni hyvin pitkälti suunnitelmamme mukaisesti. Ennuste näytti meille sopivaa aluksi kevyehköjä tuulia ja enemmän keliä tiistaille, jolloin tiesimme että meidän tulee pysyä fleetin mukana Hoburgille asti jonka jälkeen avautuu mahdollisuus.

Olemme tänä vuonna treenanneet veneelle haastavaa kevyen tuulen vauhtia ja se palkitsi onnistuneen saaristo-osuuden ja ensimmäisen yön kryssin myötä. Osuudet menivät pääosin hyvin muutamaa taktista virhettä lukuunottamatta. Venda ulkomereltä kohti Fårön kärkeä onnistui täydellisesti ja se antoi hyvät lähtökohdat pitkälle kryssille kohti Hoburgia.

Taktiikka oli pysyä sisällä ja hyötyä oikealle kääntyvästä tuulesta. Noudatimme tätä ja se myös vaikutti toimivan. Yksi väärä shifti maksoi meille mailin sisarveneitä vastaan ja turha fokan vaihto sen samalla huuhtoutessa osittain mereen olivat kryssin pahimmat virheet.

Hoburgilta Karlsön saarille oli vielä hiukan liian tiukkaa kulmaa, mutta Karlsön kohdalla nostimme A5:en ja tämän jälkeen muuttui matkanteko hyvin vauhdikkaaksi ja märäksi. Kulku oli loistavaa ja ohittelimme edessä olevia merkittävästi suurempiakin veneitä. Taktisesti ajoimme hiukan väärin ja liian korkealle kun emme muistaneet etelään kääntyvää tuulta. Tämä kostautui varsinkin viimeisin 30 mailin aikana kun tuulikulma oli liian takana eivätkä väsyneet aivot ymmärtäneet vaihtaa A2 myötätuulipurjeeseen.

Oppeja tuli taas paljon, tärkeimpänä ehkä riittävä nukkuminen. Teimme lopussa vääriä päätöksiä joissa jäimme kärkikaksikosta paljon. Kisa näytti taas mitä osa-alueita pitää seuraavaksi työstää, jatkamme harjoittelusuunnitelman mukaisesti keskittymällä juuri ongelmakohtiin yksi kerralla sen sijaan että tekisimme yleistreeniä. Tämä on ollut erittäin toimiva konsepti projektimme aikana.

Se että pääsimme ajamaan kahta saksalaista samanlaista venettä vastaan lähietäisyydellä melkein koko kisan oli todella tärkeää eikä antanut mahdollisuutta herpaantua. Jatkuva toisten seuraaminen AISissa nopeuden ja suunnan osalta näyttää heti mikäli suorituskyky ei ole optimaalinen. Saksalaiset ovat molemmat Kielistä ja he ovat päässeet hiomaan venevauhtia keskenään, tämän lisäksi he purjehtivat erittäin hyvin eivätkä tehneet mitään isompia virheitä. Oli hienoa huomata että pysyimme heidän vauhdissa vaikkemme ole päässeet aiemmin kisaamaan muita JPK veneitä vastaan. Palkintona tästä MM-pronssi ja huimasti motivaatiota jatkaa projektin seuraaviin vaiheisiin.”

Luokan B mitalikolmikko – kuva Perttu Monthan

Ruotsalaiset hallitsivat luokkia A ja C

Luokassa A kaikki mitalit menivät Ruotsiin. Voiton nappasivat Anders Dahlsjo ja Martin Stromberg ZEUS -veneellään (Z30+) ennen Marcus Osterbergia ja Henrik Borgia (J/122 Joule) ja Frederik Rydiniä ja Johan Tuvstedtia (J/121 Jolene).

Luokan C voittoon purjehtivat järjestävää seuraa edustaneet Team Pro4U:n Patrik Forsgren ja Joakim Hoppe (First 36.7 mod). Hopeaa niinikään Ruotsiin Mikael Algeverelle ja Per Lindellille (X-332 Lady X) ja pronssia Hollannin Patrick ten Brinckille ja Harmen de Jongille (HOD 35 Hodspur).

Luokan C alustavissa tuloksissa Tuomas Riski (HSK/NJK/Skattasailing) ja Antti Soro (NJK) olivat Biancolla (First 35) kiinni pronssissa, mutta lopullisissa tuloksissa jäivät valitettavasti neljällä minuutilla juuri pronssimitalien ulkopuolelle. Syynä oli järjestäjän todella harmillinen maaliintuloaikaa koskeva kirjausvirhe.

Tuomas Riski ja Antti Soro (Bianco)

“Meillä oli Tukholmasta alkaneen kisan jälkeisellä saaristolegillä haasteita hyvien tuulien löytämisessä saarten välistä, mutta avomerelle päästyämme veneemme alkoi kulkea todella lujaa. Kryssitaktiikkamme onnistui erittäin hyvin ja sen sekä hyvän venevauhdin ansiosta olimme kisassa toisina Gotlannin eteläkärjessä. Visbyn ja Almagrundetin välisellä osuudella meille tuotti haasteita riittävän pienen spinnun puuttuminen purjevalikoimasta. Matka maaliin asti oli kovaa taistelua ja noin kymmenen spinnubroachin jälkeen menetimme yhden sijan”, Tuomas kertaa.

Historian ensimmäiset kaksinpurjehduksen MM-kilpailut purjehdittiin osana Gotland Runtia, molempien kilpailujen järjestelyistä vastasi Kungliga Svenska Sägel Sällskapet (KSSS).

Suomalaisten sijoitukset luokittain

Luokka A

 • 15. Janne Westerlund ja Samuli Leisti (HSK, Dehler 30 OD Tegu)
 • 20. Seppo Merimaa ja Toomas Kasemets (TPS, X-43 Adele Andersson)

Luokka B

 • 3. Jens Krogell ja Ville Veikko-Niskanen (XSORS, JPK 10.30 AlmaVida)
 • 7. Michael Wahlroos ja Oskari Alho (WSF, Farr 30 Sponsor WeTech)
 • 12. Kim Lindroos ja Mikael Lindberg (BS, J/109 Ipanema)
 • 13. Julius Haartti ja Sanna Moliis (PSS, J/109 Irie)
 • 16. Sakari Laulajainen, co-skipper (Salona 37 Pisco Sour)
 • 19. Juhani Lehtonen ja Jaakko Perimaa (MP, X-37 Xanadu)
 • 20. Kim Jääskeläinen ja Arto Rusanen (HSS, Mat 1030 Goodio)
 • 21. Benjamin ja Markus Nilsson (ESF, HP1030 Lilyan)
 • 23. Palle Eklund ja Peter Lindroos (HSK, FinnFlyer 36 VindUngen)
 • 24. Annika Paasikivi ja Olof Rytövaara (RPS, Jeanneau Sun Fast 3300 Stimmy)

Luokka C

 • 4. Tuomas Riski ja Antti Soro (First 35 Bianco)
 • 6. Perttu Rönkkö ja Joonas Sandholm (HSK, First 31.7 Penelope)
 • 13. Jan Rönnbacka ja Benjamin Grönholm (NJK, J/97 Jolly)
 • 15. Lauri ja Matti Katajisto (VM, J/92 Jacutsi)
 • 16. Perttu Monthan ja Mikko Karppinen (HSK, First 31.7 Thetis)
 • 17. Eero Lehmijoki ja Jori Lehtonen (HSK, First 31.7 Melisande)

Lisätietoja viralliselta ilmoitustaululta sekä KSSS:n sivuilta.

Allegra Gotland Runtin luokkavoittoon

Gotland Runt on maailman suurin vuosittain järjestettävä avomeripurjehduskilpailu. Seuraavassa katsaus suomalaisveneiden Gotland Runtiin ja top-10 -sijoituksiin.

Topi Simolan (HSK) kipparoima Baltic 43 Allegra nappasi upeasti SRS B -luokan voiton ja kokonaiskilpailun 13. sijan. Samassa luokassa Jarmo Helasuon Siriuss (KLV, Hanse 400e) sijoittui hienosti kolmanneksi.

SRS A -luokassa Tor Lundströmin Xanthippe (SSP, Baltic 43) sijoittui kahdeksanneksi ja luokassa SRS C Juhani Railon LOW (HSK, First 34.7) sijoittui kuudenneksi.

SRS DH -luokassa Johan Neoviuksen Arlee (WSF, Omega 43) purjehti hienosti kolmanneksi ja Hanna Stark-Heikkisen Kiet (KTPS, Dehler 39JV) kuudenneksi.

Circe ja Antama voittoisia klassikoissa

Classic yachts SRS -luokassa NJK:N Casper Grönblomin Circe (S&S Havskryssare) otti upeasti voiton. Saman teki Swan Classic class SRS -luokassa HSS:n Stephen Sturmerin kipparoima Antama (Swan 39R) ja kolmanneksi Lari Niemen Peer Gynt (Swan 46).

Kaikki tulokset löytyvät Gotland Runtin viralliselta ilmoitustaululta sekä KSSS:n sivuilta.