Gotland Runt siirtyy Tukholmaan

Perinteinen Eurocard Gotland Runt uudistuu. Kisan pääsponsoriksi nousee tekniikan alan konsulttiyritys ÅF Consult ja kisan uudeksi nimeksi tulee ÅF Offshore Race. Startti siirtyy samalla Tukholmaan (!).

Nordens största och mest klassiska havskappsegling, Gotland Runt, flyttar starten från Sandhamn till Stockholm, får teknikkonsulten ÅF som ny partner och byter namn till ÅF Offshore Race. Tiotusentals stockholmare kommer att kunna följa starten den 6 juli 2011 och sedan årligen framöver.

ÅF Offshore Race kommer att bestå av två deletapper. Den första startar i centrala Stockholm och har Sandhamn som mål. Den andra etappen går från Sandhamn runt Gotland och tillbaka.

”KSSS vision är att vara ledande inom seglingssporten. Detta innebär för oss att vi hela tiden ska utveckla våra evenemang så att de är sportsligt och kommersiellt intressanta. Genom att flytta starten till centrala Stockholm uppnår vi precis detta. Starten kommer att kunna följas av tusentals åskådare på Stockholms klippor och kajer. Vi är övertygade om att detta kommer att bli en folkfest och bidra till att ytterligare höja intresset för svensk segelsport”, säger Jacob Wallenberg, ordförande för KSSS, som arrangerar tävlingen.

”Det känns fantastiskt att få vara med och ta Sveriges finaste regatta in i nästa era. Kappsegling är en klimatsmart sport, vilket passar ÅF. Vårt samarbete med KSSS innebär dessutom att vi kommer att hjälpa dem att utveckla sitt miljöarbete, både för ÅF Offshore Race men också för andra aktiviteter inom klubben”, säger ÅFs VD Jonas Wiström.

I årets upplaga av ÅF Offshore Race kommer elitklassen och de klassiska båtarna att segla den nya sträckningen. Övriga klasser startar i Sandhamn som tidigare. Från och med 2012 års upplaga av tävlingen planeras hela startfälten utgå från centrala Stockholm.

”Jag vill hälsa Sveriges främsta kappsegling välkommen till huvudstaden. Stockholm är världsberömt för sin närhet till vatten och ett evenemang som detta befäster den bilden”, säger företagarborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Namnbytet till ÅF Offshore Race hänger samman med att ÅF blir ny titelsponsor av tävlingen. ÅFs åtagande löper initialt till och med 2016.


ÅF är ett ledande teknikkonsultföretag med kunskap som vilar på hundraårig erfarenhet. Vi erbjuder kvalificerade tjänster och lösningar för industrins processer, för infrastrukturella projekt och vid utvecklingen av produkter och IT-system. ÅF har idag 4500 medarbetare. Vår bas finns i Europa, men vår verksamhet och våra kunder finns i hela världen. www.afconsult.com
Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS, är Sveriges största och äldsta segelsällskap. Det grundades 1830 och har över 6 000 medlemmar. KSSS arrangerar läger, junior- och elitträning samt eskadersegling. Vi är även en av de ledande kappseglingsarrangörerna i Sverige. Till ÅF Offshore Race 2011 inbjuds följande klasser: ORC Int. IRC Endorsed, SRS och Entypsklasser med fler än 8 anmälda. Classic Baltic Race seglas samtidigt som ÅF Offshore Race och är en regatta för klassiska båtar.