Crescendo siirtyy IOR aikakaudesta IRC aikaan

Keväällä jopa amp vuosikirjassa esitelty suunnitelma uudesta ILC veneestä ei valitettavasti vielä toteudu. Sen sijaan Crescendoon tilattiin Mark Millsiltä www.mills-design.com suunnitelma uudesta rikistä…

Iso ja fokka

Iso ja fokka

Mills on suunnitellut vastaavia modifikaatioita kymmenkunta. Menestystä on saavuttanut mm. Harmony (ylivoimainen Cowes Week ja Halfton Cup voittaja tänä kesänä) www.northsails.co.uk(Harmony, Espada).

Millsin suunnitelmat menivät varsin hyvin yksiin veneen suunnittelijan Eivind Stillin muutosehdotusten kanssa. Oheisena Northin kuvat 3DL:stä uuden rikin mittoihin tehtynä. Projektin myötä Crescendoon pitää uusia mm. masto ja rustiraudat. Tämän seurauksena puolitonnarista tulee fokkavene ilman barduunoja. Genoan puuttuva pinta-ala korvataan nostamalla purjepinta-alaa ylöspäin. Haasteeksi jää mm. veneen pituussuuntainen trimmi, koska moottori joudutaan siirtämään kölin päältä taaksepäin, jotta mastolle saadaan tilaa.

VPP ennusteita uudesta konstruktiosta ei vielä ole, mutta odotusarvo Millsin muiden vastaavien modifikaatioiden perusteella on että veneen vahvat ominaisuudet (kryssi) säilyvät ja heikot ominaisuudet (mittaluku, käsiteltävyys ja avotuulivauhti) parantuvat.

Suurin ristiriita IRC purjesuunnitelman ja IMS mittasäännön välillä on avotuulipurjeissa. IRC suosii selvästi tehokkaampia purjeita kuin mitä IMS sääntö mahdollistaa. Avotuulipurjeita ei ole vielä hankittu, ensin pitää päättää koko ja muoto (IRC:ssä isompia ja asymmetrisistä ei rangaista). Lisäksi on mahdollisesti joitakin pienempiä eroja esim ahvenselkien osalta.

Mikäli paketti on toimiva kesän 2008 kokemusten perusteella, niin tavoitteena on osallistua kesällä 2009 Half Ton Cuppiin Belgiassa sekä muihin IRC kisoihin "Kanaalin molemmin puolin".

Projektista mahdollisesti kiinnostuneet voivat olla yhteydessä allekirjoittaneeseen, myös aktiivisia gasteja tarvitaan.

T. Kari
s/y Crescendo; FIN-4004
050-4101113
kari.t.lehtonen@POISTAluukku.com

Fokan skuuttikulma

Fokan skuuttikulma

 

Leave a Reply