IMS-tietoutta

Sivustolla tullaan julkaisemaan tietoiskuja erilaisista IMS-sääntöön liittyvistä asioista. Tässä ensimmäinen.

Tietoisku patjoista ja muista varusteista

Viime kesän kisoissa patjojen siirto tai poisto veneestä aiheutti keskustelua. Tässä hieman kertausta IMS:in määräyksistä.

 IMS-sääntö määrittelee varsin tarkkaan punkkien vaatimukset. Patjojen koolle ja paksuudelle on annettu minimimitat. Minimi- ja maksimilukumäärä määräytyy veneen n.s. sisustuspituuden (Accomodation length) mukaan. Vain määräykset täyttävät punkat kelpaavat sisustuksen pistelaskentaan, jonka perusteella arvioidaan veneen kelpoisuus IMS-veneeksi. Punkkien lukumäärällä on suuri painoarvo pistelaskennassa.

Lisäksi IMS antaa hyvityksen keulahytistä (Fwd Accomodation). Hyvitys edellyttää että keulahytti on täysin varustettu ja että punkat patjoineen täyttävät minimivaatimukset (putkipunkat eivät kelpaa).

Vaatimukset ja laskentamenetelmä on tarkemmin kuvattu Avomeripurjehtijat ry:n vuosikirjassa ja ORC:in kotisivuilla, joille helpoimmin löytää Avomeripurjehtijat ry:n kotisivujen IMS-osiosta (ks. IMS-sääntö ja IMS-määräykset). Vuosikirjassa olevan taulukon avulla kukin voi laskea oman sisustuspistemääränsä. Muutos sisustuksen osalta edellyttää uuden kallistuskokeen suorittamisen.

 Kallistuskokeessa kaikkien varusteiden (patjat, ankkurit, akut, keittovälineet, työkalut y.m.) pitää olla määrätyssä paikassa. Tarkistuslista löytyy IMS-säännöstä. Kilpailuissa niitten paikkaa ei saa muuttaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kallistuskokeen yhteydessä laaditaan inventaarioluettelo (Measurement inventory), joka tulee pitää mukana veneessä.
 Patjojen kastuminen kilpailun aikana on jokaiselle ongelma. Järkevin tapa estää tämä on suojata patjat muovilla. Tällöin niitten paino ei myöskään nouse kastumisen johdosta.