Hinnasto ja usein kysytyt kysymykset

ORCi ja FinRating -hinnasto (huom: kauden 2022 hinnasto päivitetään tammi-helmikuussa -22)

Mittakirjat

Jäsenyydet maksetaan ja mittakirjat tilataan Avomeripurjehtijoiden verkkokaupasta.

Huomioithan seuraavat:

 • Tutustu alla listattuihin usein kysyttyihin kysymyksiin. 
 • Mittakirjan saaminen edellyttää Avomeripurjehtijat ry:n voimassaolevaa jäsenyyttä.
 • Mikäli olet tilaamassa ensimmäistä FinRating-mittakirjaa, valitse ”Uusi FinRating -mittakirja tai tietojen muutos”.
  • Tee myös kansainvälinen ORC Club -hakemus ja syötä sinne kaikki vaaditut mitat ja tiedot. FinRating olettaa, että veneen runko on mitattu ja siitä on runkotiedosto ORCin tietokannassa. FinRating-mittakirja on käytännössä ORC Club -mittakirja.
  • Kun tiedot ovat ORC:lla, voit ilmoittaa muut tiedot (esim. miehistöpaino, muutokset ja tarkennukset) lomakkeella, jonka linkin saat verkkokaupan tilausvahvistuksen mukana. Lomakkeella ilmoitat myös, mikäli haluat tilata DH tai Non-Spin -mittakirjan.
 • Mikäli haluat uusia kirjan edellisen vuoden pohjalta, haluat lisätä mittakirjaan uusia purjeita, veneellesi ja/tai purjeillesi on tehty uusia mittauksia, tai haluat DH/Non-Spin -mittakirjan, valitse tuotteen tyypiksi ”…tietojen muutos”. Saat tilausvahvistuksen yhteydessä linkin lomakkeeseen, jolla voit ilmoittaa tarvittavat tiedot mittakirjaa varten.
 • ORCi -mittakirjaa varten tarvitset mittaajan toimittaman täyden mittauksen.
 • Mittakirjojen toimitusaika on 14 pv tilauksesta. Pikatoimituksesta veloitetaan tuplamaksu. Pikatoimitus ei ole aina mahdollinen johtuen rajallisista resursseista. Varsinkin lomakautena kesä-heinäkuussa toimitukset saattavat viivästyä.

Mittaukset

Mittaukset maksetaan suoraan mittaajalle seuraavan hinnaston mukaisesti:

 • potkuri ja vetolaite 10€
 • masto ja sen punnitus (kuivilla) 36€
 • takila (vesillä) 24€
 • kallistuskoe ja varalaitamittaukset (LOA<11 m) 120€
 • kallistuskoe ja varalaitamittaukset (LOA>11 m) 140€
 • purje/kpl 24€
 • runkomittaus/m/kokonaispituus 40€
 • runkomittaukseen + laitevuokra 125€/mittaus
 • AMP:n vaa’an vuokra 30€/vene
 • Aikaperusteinen veloitus a 50€/h
 • Testimittakirja, 10€

Valmistautuminen

Mittauksiin tulee valmistautua ennakolta, jotta mittaaja pystyy aloittamaan mittauksen heti sovittuna ajankohtana. Saat lisätietoja mittaajalta. Mittaaja voi oman harkinnan mukaan muuttaa veloituksen aikaperusteiseksi jos mittauksia ei päästä aloittamaan sovitusti puutteellisten valmistelujen johdosta (esim. venettä ei ole tyhjennetty etukäteen).

Usein kysytyt kysymykset

Alle on koottu vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin.

Tein oston verkkokaupasta mutta en saanut tilausvahvistusta, miten toimin?

Tarkista, että sähköposti ole ohjautunut roskapostiin. Mikäli viestiä ei löydy, lähetä sähköpostia osoitteeseen verkkokauppa@avomeripurjehtijat.org.

Sain tilausvahvistuksen, mutta en löydä linkkiä lomakkeeseen jolla ilmoittaa tiedot mittakirjaa varten?

Linkki lomakkeeseen löytyy aivan tilausvahvistuksen alareunasta.

Linkki mittakirjan tarkempien tietojen ilmoittamiseen löytyy tilausvahvistuksen alareunasta

Laita tarvittaessa viestiä osoitteeseen verkkokauppa@avomeripurjehtijat.org.

Mistä näen missä vaiheessa tilaukseni etenee?

Voit seurata tehtyjen tilausten tilaa Tehdyt mittakirjatilaukset -sivulla. Huomioithan, että tilausvahvistuksen mukana tuleva lomake tulee täyttää, jotta työ etenee käsittelyjonoon.

Pitääkö minun olla Avomeripurjehtijoiden jäsen, jotta voin tilata mittakirjan?

Mittakirjan saaminen edellyttää Avomeripurjehtijat ry:n voimassaolevaa jäsenyyttä (30€).

Veneeni löytyy taulukkoveneiden joukosta, tarvitsenko silti FinRating-todistuksen?

Tarvitset todistuksen ainoastaan mikäli käytät veneessäsi suurempia purjeita tai suurempaa miehistöpainoa kuin mitä taulukossa veneelle on määritelty. Todistuksen hakemalla voit saada taulukkovenettä edullisemman FinRating-kertoimen mikäli ilmoitat purjeiden ja miehistön todelliset painot ja ne ovat pienemmät kuin taulukossa.

Mitä tehdä kun veneeni puuttuu taulukkoveneiden joukosta?

Tee ensin kansainvälinen ORC Club -hakemus ja syötä sinne kaikki vaaditut mitat ja tiedot. FinRating olettaa, että veneen runko on mitattu ja siitä on runkotiedosto ORCin tietokannassa. FinRating-mittakirja on käytännössä ORC Club -mittakirja.

Kun tiedot ovat ORC:lla, voit ilmoittaa muut tiedot (esim. miehistöpaino, muutokset ja tarkennukset) lomakkeella, jonka linkin saat verkkokaupan tilausvahvistuksen mukana. Lomakkeella ilmoitat myös, mikäli haluat tilata DH tai Non-Spin mittakirjan.

Mikäli vene on ollut taulukossa viime vuonna mutta ei ole enää, tekee Avomeripurjehtijat FinRating-todistuksen veneelle veloituksetta. Ota yhteyttä oman alueesi FinRating-aluepäällikköön.

Mitä tietoja ORC edellyttää?

ORC Club -lomake ohjaa täyttämään veneen tiedot oikein. Vaadittuja mittoja ovat mm:

 • ison purjeen ahvenselän mitat MQW, MHW, MTW ja MUW,
 • isopurjeen puomin korkeus kannesta BAS,
 • spinaakkerin yläkiinnityspisteen korkeus ISP,
 • mastoprofiilin pituus ja leveys MDL1, MDT1 sekä saalinkiparien lukumäärä ja onko barduunat ja keulan väliharus.

Lisäksi tarvitaan veneen paino ja miehistön paino. Veneestä tarvitaan myös nimi, purjenumero, suunnittelija, suunnitteluvuosi, valmistusvuosi ja rakentaja. Keulapurjeen kiinnityspisteen etäisyys veneen keulasta (SFJ) on yleensä runkomitoissa.

Haluan osallistua doublehanded -kilpailuihin – mikä kirja minun tulee hankkia?

Mikäli sinulla on viime vuonna ollut FinRating- tai ORCi-kirja, osta verkkokaupasta mittakirja “…(edellisen vuoden pohjalta)”. Tilausvahvistuksen mukana saat linkin lomakkeeseen, jolla voit pyytää Doublehanded-kirjan sekä ilmoittaa miehistöpainon ja muutokset purjeisiin.

Mikäli olet aikeissa osallistua myös FinRating-kirjaa vaativiin kilpailuihin, saat FinRating-kirjan tilauksen yhteydessä Doublehanded-kirjan ilman lisämaksua.

Veneelläni on jo voimassaoleva FinRating-todistus ja haluaisin DH-todistuksen. Miten toimin?

FinRating-kirjan tilauksen yhteydessä voi tilata Doublehanded -kirjan ilman lisämaksua. Myöhemmin tehtynä Doublehanded -kirjasta veloitetaan maksu, joten osto tehdään verkkokaupan kautta. Valitse tuotetyypiksi “Uusi FinRating-mittakirja tai tietojen muutos”.

Miten toimin mikäli haluan jättää DH-kirjasta jonkin taulukkoveneen tai FinRating/ORCi -mittakirjan purjeen pois?

Kun teet mittakirjatilauksen verkkokaupassa, saat tilausvahvistuksessa linkin lomakkeeseen, jolla voit määritellä haluamasi purjeet mittakirjoille. Mikäli tarvitset päivityksen jo myönnettyyn mittakirjaan, tee kaupasta uusi osto ja anna muuttuneet tiedot lomakkeella.

Haluan teettää ORCi-mittakirjan, miten ja missä järjestyksessä minun tulee edetä?

ORCi -mittakirjan varten tulee veneen riki ja purjeet mitata sekä veneelle tehdä kallistuskoe. Ota yhteyttä mittaajaan ja sovi päivät tarkastuksille.

Miten mittauksiin tulee valmistautua?

Valmistautuminen mahdollistaa sen, että mittaaja pystyy aloittamaan mittauksen heti sovittuna ajankohtana. Mittaajalta saat kysyttäessä tarvittavat ohjeet aikaa varatessa.

Mittaaja voi oman harkinnan mukaan muuttaa veloituksen aikaperusteiseksi jos mittauksia ei päästä aloittamaan sovitusti puutteellisten valmistelujen johdosta (esim. venettä ei ole tyhjennetty etukäteen).

Mitä runkomittauksessa tapahtuu käytännössä? Miten mittauksiin tulee valmistautua?

Runkomittaus tehdään kokonaisuudessaan yleensä vain täysin uusille venemalleille. Rungon muoto mitataan laserilla ja rungosta muodostetaan mittauksien perusteella 3D-malli.

FinRating-todistusta varten runko voidaan määrittää skaalamalla olemassaolevaa runkomittausta. ORCi -todistusta varten rungon tulee olla mitattu. Ota yhteyttä mittauspäällikköön mikäli tarvitset runkomittauksen.

Mikä on tyypillisen köliveneen ORCi -mittaamisen kokonaiskustannus?

ORCi -mittakirjaa varten tarvitset mittaajan toimittaman täyden mittauksen. Koko mittaus maksaa yhteensä noin 300€, riippuen purjeiden määrästä sekä matkakuluista.

Voinko saada testimittakirjan nähdäkseni muutosten vaikutuksen mittakirjaan?

Testimittakirjoja, polaaridiagrammeja ja -taulukoita voi tehdä osoitteessa orc.org (osiossa ORC Sailor Services). Palvelu vaatii rekisteröitymisen, jonka jälkeen voi (maksua vastaan) mm. tehdä itse testikirjoja tai ostaa ns. performance packin.

Mitä etua on Avomeripurjehtijat ry:n jäsenyydestä?

Avomeripurjehtijat ry:n tarkoituksena on edistää avomeri- ja saaristokilpapurjehdusta, valvoa avomeripurjehtijoiden etuja sekä edustaa heitä Suomen Purjehdus ja Veneily ry:ssä sen luokkaliittona.

Yhdistys järjestää koulutusta, tiedottaa jäsenistöään ja edistää purjehduskilpailujen järjestämistä sekä pitää yhteyttä kansainvälisiin mittasääntöorganisaatioihin ja naapurimaiden avomeripurjehdusorganisaatioihin.

Avomeripurjehtijoiden vuosittaiseen kilpailuohjelmaan kuuluvat ranking-sarjat sekä avomeriveneiden SM-kilpailu.Yhdistys pyrkii myös edistämään kansainvälisten MM-ja EM-kilpailujen järjestämistä Suomessa.

FinRating tai ORCi -todistuksen saaminen edellyttää Avomeripurjehtijat ry:n voimassaolevaa jäsenyyttä.

Mihin voin laittaa kehitysehdotuksia?

Kehitysehdotuksia voi laittaa verkkopalvelun osalta osoitteeseen web@avomeripurjehtijat.org ja verkkokaupan osalta verkkokauppa@avomeripurjehtijat.org. Yleiset palautteet ja terveiset voi laittaa osoitteeseen info@avomeripurjehtijat.org.